Skip to main content

Gör som 5000+ marknadsförare, säljchefer och företagsledare som får vårt nyhetsbrev varannan vecka. Få relevanta och värdefulla tips och insikter som hjälper dig fatta smartare beslut snabbare.

Magnus Brynestam + Knyt kontakt på LinkedIn
Visar vägen mot framtidens B2B-marknadsföring
Grundare | Sr. Digital Marketing Advisor

Behöver du foton till dina bloggartiklar eller din företagspresentation men saknar bilder i din egna bildbank?

Ingen fara. Idag är nätet är fullt av bildbanker som innehåller foton och videos av mycket hög kvalitet. Ofta helt gratis. I denna artikeln guidar jag dig igenom några av de bästa bildbankerna.

Att tänka på när du ska välja bildbank

Först måste det sägas att jag naturligtvis förespråkar foton som är tagna av en professionell yrkesfotograf. Foton är en viktig del av ditt företags grafiska kommunikation och förmedlar vad ditt varumärke står för i en bild som ingen annan har. Och att ha unikt innehåll är en av framgångsfaktorerna inom content marketing. Men ibland uppstår tillfällen då fotografering inte hinns med eller då din egna bildbank du helt enkelt inte räcker till.

Tänk på följande när du väljer foton från en publik bildbank

  • Gratis bilder kan vara snygga men risken är du får dela bilden med många fler.I Googles Bildsök kan du ladda upp en bild för att se på vilka sidor den förekommer.
  • Dagens nätanvändare känner direkt igen en ”klyschig”  bild, vilket många bilder som du hittar i bildbanker är. Detta kan skada trovärdigheten av ditt varumärke. 
  • Försök välja ut bilder som följer en och samma linje gällande tonalitet och färg. Vill du ha människor på bilderna eller saker? Mjuka toner eller skarpa? Vad vill du fotona ska förmedla?
  • Välj en bildbank som passar just ditt behov och försök gärna hitta fler bilder från samma fotograf.

Här är bildbankerna med nätets snyggaste foton

Bildbank #1 – Unsplash

Unsplash är en växande bildbank som innehåller över en halv miljon högupplösta bilder som du kan använda utan kostnad både för kommersiellt och icke kommersiellt bruk. Bildbanken har lyckats locka till sig den nya generationens fotografer vilket gör att kvaliteten på många bilderna håller en fantastisk nivå. Teamet bakom Unsplash väljer regelbundet ut de bästa bilderna och arrangerar också årligen en internationellt uppmärksammad tävling som uppmanar deltagare att skicka in motiv som är underrepresenterade på bilderbanker online.

unsplash.com

Bildbank #2 – iStock

bildbank-istockPå iStock, tidigare iStockPhoto hittar du mängder av bra foton, illustrationer och videofilmer för alla typer av verksamheter. Extra plus är att det finns mycket svenskt innehåll.  Dessa Fotona kostar ett par hundra per styck men man kan också köpa en månadsprenumeration som tillåter ett stort antal nedladdningar varje månad. Bra för dig som ofta behöver nya bilder till ditt innehåll.

En fördel mot andra aktörer är att den lilla kostnaden gör bilderna du köper här något mer unika än de du laddar ner från gratis bildbanker. iStock är numera uppköpta av GettyImages men fungerar fortfarande som en helt fristående bildbank. Vi upplever sidan något långsam men ett stort plus att sidan finns på svenska.

istockphoto.com

Bildbank #3 – 500px på GettyImages

500px är en av världens främsta fotosajter där duktiga fotografer från hela världen skickar upp sina bilder för att visa upp dem för likasinnade. En del av innehållet som fotografer skickar upp är dessutom tillgängliga för försäljning genom en bildbank som tidigare kallats för Prime. Numera säljs Prime-kollektionen genom den största bildbanken i världen, GettyImages.

Det som gör just 500px kollektion unik är att bilderna kommer från en amatörfotografsida och är därmed i dig ingen kommersiell bildbank i traditionell bemärkelse. Ofta är fotona alltså inte alls menade att säljas som ”stockfoton” vilket kan gör att man hittar riktiga guldkorn här och också många lokala foton från t.ex. Stockholm eller Göteborg.

gettyimages/collections/500px

Bildbank #4 – Adobe Stock

bildbank - adobe stockAdobe Stock är en bildbank som ingår i Adobes populära programvaruserie Creative Cloud. En fördel är att du kan köpa bilder från denna bildbank direkt från dina Adobeprogram. Är du inte prenumerant kan du istället besök webbplatsen som både är på svenska och innehåller mängder av kreativt material. Här hittar du över 50 miljoner bilder, videos, mallar och annan grafik.

stock.adobe.com

Bildbank #5 – Gettyimages

Det är inget snack om saken att Gettyimages levererar bland de bästa bilderna på nätet. Men smakar det så kostar det. Här kan du få betala flera tusen kronor per bild beroende på hur hög upplösning du vill ha. Men då kan du också vara säker på att bilderna både håller hög klass och inte används av mängder av andra företag.  Här kan du också köpa bilder med rättigheter – dvs som är licensierade till just ditt företag vilket gör bilderna ännu mer unika.

www.gettyimages.com

Bildbank #6 – Pexels

Pexels tillhör den nya generationens bildbanker  i den meningen den bygger på andra bildbankers foton men är manuellt utvalda. Endast de bästa bilderna platsar här. Bilderna på Pexels är gratis att använda och samlas in från bland andra systersajterna Pixabay, Gratisography och Little Visuals.

pexels.com

Bildbank #7 – Pixabay

I bildbanken Pixabay hittar du över 800 000 gratis foton och och illustrationer. Pixabay känns enkel och snabb att använda och har en bra filterfunktion. Kvaliteten på bilderna är överlag bra. Att bildbanken finns på svenska är ett stort pluss eftersom man kan söka på svenska termer.

pixabay.com

Bildbank #8 – StockSnap

Precis som Pexels har StockSnap valt ut bästa av varje bildbank och presenterat dem i en bra sökmotor. Här är allt du ser fritt att använda och bilderna håller generellt sett hög kvalitet. Men här finns också skräckexempel i form av tveksamma businessrelaterade kollektioner med säljare som gör pistolgester och chefer som spelar schack.

stocksnap.io 

Bildbank #9 – Shutterstock

Det tar lite emot att tipsa om Shutterstock. Känslan är att de bilderna du hittar här finns på mängder av andra webbplatser och generellt håller lite längre nivå om de övriga sidorna. Men… det är en smaksak. Och Shutterstock är trots allt en av världens största bildbanker så det vore  fel att inte ha med den. Här kan du både köpa foton skapa en prenumeration som ger till fri tillgång till alla deras bilder när du vill ha dem.

shutterstock.com

Ladda ner vår checklista för b2b-bloggare nu.
New call-to-action