Skip to main content

Gör som 5000+ marknadsförare, säljchefer och företagsledare som får vårt nyhetsbrev varannan vecka. Få relevanta och värdefulla tips och insikter som hjälper dig fatta smartare beslut snabbare.

Om du skulle förklara vad som skiljer ditt företag från någon av dina konkurrenter finns det en hög sannolikhet att du skulle svara människorna – d.v.s dina medarbetare.

Detta gäller oavsett om du pratar om kundservice, sälj, produktutveckling eller något annat. Även om dina produkter du säljer är fantastiska så ligger det erfarenhet, kunskap och nyfikenhet bakom dem. Det är människorna som gör arbetet som gör din organisation unik.

Problemet är att alla företag kommer att säga något liknande.

”Vi har längst erfarenhet”

”Vår process är unikt framtagen av vårt extremt kvalificerade team”

”Våra anställda är alla utbildade och certifierade”

Så när en potentiell kund väljer mellan 10 olika alternativ och alla säger att deras medarbetare är deras största skillnad, hur ska den kunden då kunna välja?

En medarbetarvideo kan hjälpa dina köpare att förstå vad som gör ditt företag speciellt. 

Om videon görs rätt kan den börja skapa förtroende och lägga grunden för en framtida affärsrelation.

När allt kommer omkring är det förtroende som är kärnan i affärsramverket They Ask, You Answer – ett ramverk vi på Grown hjälper företag att implementera i sin verksamhet.

En medarbetarvideo kan vara den där förtroendeskapande skillnaden som visar dina potentiella kunder vem de kommer att arbeta med och exakt varför dina medarbetare gör ditt företag till vad det är.

Nedan kommer vi att gå några av grunderna till en lyckad medarbetarvideo. Vi kommer att gå igenom:

 • Vad är en medarbetarvideo
 • Vad de bästa videorna innehåller
 • Hur man planerar för att få den video du behöver

Ovasett om du är marknadsförare, säljare eller videograf är du redo att presentera dina kollegor och team för världen.

Den mänskliga sidan av din verksamhet

Det kan vara svårt för en potentiell kund att bedöma om du är värd investeringen de står inför.

Du kan visa dem exempel på ditt arbete, dela ett kundcase eller prata om ett pris du vunnit. Men till och med ett företag som ser perfekt ut på ytan kanske inte är en bra match.

Som marknadsförare är det ditt jobb att bygga kontakter med dina potentiella kunder så att de känner sig trygga innan ni börjar arbeta tillsammans. Kunder vill veta att du kan uppnå det de behöver och att du kan leverera vad du lovar.

Medarbetarvideor är ett av de enklaste sätten att skapa detta med befintliga och potentiella kunder.

Vad är medarbetarbiovideor – och varför behöver du dem?

En medarbetarvideo är en snabb inblick i vem som arbetar på ditt företag. Det är en kritisk komponent i vad vi kallar The Selling 7 – videorna du behöver producera för att verkligen få resonans hos dina kunder.

Dessa videor är vanligtvis cirka två till tre minuter och ger grundläggande information om varje anställd för att visa upp sin personlighet och sin expertis.

Anställdas biofilmer är mycket effektiva när det gäller att bygga förtroende och att skapa kontakt.

Om videografen har gjort jobbet rätt bör du efter att ha sett en medarbetarvideo fått en ganska bra uppfattning om vem det är du har att göra med, hur hen är som personer och vad hen kan.

Du kanske till och med har börjar gilla personen eller känner att du känner hen.

Personen vars film du just sett, är inte längre bara ett namn på en webbplats (det finns det många av) utan en person. Någon du kan lita på.

När du ser någon medverka på video och prata passionerat om sitt jobb, ser du den mänskliga sidan av verksamheten. Du ser ett leende ansikte som du kan ansluta till.

Medarbetarfilmer är en slags biografi i miniatyr som hjälper dina potentiella kunder att skapa relationer med ditt team – vilket gör dem mer benägna att gå vidare och göra affärer med dig.

Så låt oss titta på hur dessa videor skapas.

Hur ser en bra medarbetarvideo ut?

Dessa videor kan se olika ut beroende på ditt företag, men jag rekommenderar följande:

Det borde spelas in i ”intervjustil”

Ett bra tips för att filma medarbetarbiofilmer är att filma i en intervjuliknande stil.

Sätt medarbetaren framför kameran och låt en intervjuare sitta bredvid kameran. Låt medarbetaren prata med den personen i en konversationston.

Detta hjälper mycket när dina anställda inte är bekväma med kameran. De kan prata med någon istället för ett objektiv.

Lägger du märke till hur Chris tittar lite utanför kameran? Det är helt okej. Han kommer att prata mer naturligt till en person som är där istället för in i kameralinsen.

Den bör innehålla ”b-roll”

Se till att du har lite b-roll, det vill säga filmer utan ljud, att lägga över huvudfilmen. Detta kan ta tre former:

 1. Filmer från en andra kamera som du satt upp för att få till en annan vinkel.
 2. Filmer av personen som gör saker de pratar om: arbetar, pratar, sitter vid datorn, håller föreläsning etc.
 3. Filmer av personens personliga liv som intressen eller familj.

Detta kommer att hjälpa videon att kännas fräsch och visuellt intressant.

Det hjälper också tittaren att få en bild av hur den anställdes vardag ser ut. De gör det enklare att förstå vilken typ av person det är vilket brukar skapa en känsla av igenkänning och det enklare att föreställa sig hur ett ev. samtal med personen skulle kunna kännas.

Slutligen, om medarbetaren i videon inte är särskilt bekväm med kameran, kan b-roll också vara till hjälp för att dölja nerver.

Den ska vara kort

Håll medarbetarvideorna korta. En video behöver inte vara lång för att uppnå sitt mål. Allt du behöver är tillräckligt för att visa din publik att du är personlig och pålitlig.

Det bör förbli trogen ditt varumärke

Ibland kan det kännas som att det finns en konflikt mellan pålitlighet och personlighet. Är videon för mycket åt ett håll kan den få personen att kännas stel. För mycket åt andra hållet kan den kännas för oseriös.

Se till att du håller en ton som går hand i hand med ditt företags varumärke samtidigt som du har kul. Du vill bli minnesvärd samtidigt som du visar expertis.

Vad ska anställda prata om i sina videor?

En videograf som planerar en filmning för en medarbetares video bör göra en lista med förutbestämda frågor som de kan dela med teamet. Detta kommer att hjälpa alla att vara redo att få ut det mesta av sin intervju.

Det finns tre huvudämnen att ta upp i den här typen av video:

1. Deras roll

Först bör de förklara sin roll. Titlar kan vara förvirrande, särskilt för personer utanför organisationen.

För att få ut så mycket som möjligt av den här frågan kan du ställa frågor som:

 • Vilken är din roll?
 • Hur ser din vardag ut?
 • Vilka är de problem du hjälper kunder att lösa?
 • Hur länge har du varit i den här positionen?

Dessa frågor etablerar både de mekaniska aspekterna av jobbet och skapar trovärdighet.

2. Deras ideal

Nästa sak att fokusera på är deras ideal. Varför gör de som de gör? Vad får dem att bry sig om sitt arbete?

Ställ frågor som dessa:

 • Vad gör dig väl lämpad för den här rollen?
 • Varför älskar du ditt jobb?
 • Vad är den mest tillfredsställande delen?
 • Hur tycker du att kundupplevelsen ska se ut?

Dessa frågor humaniserar personen, samtidigt som de fokuserar på sin yrkesroll. Detta kommer att hjälpa publiken att relatera till personen på sin skärm.

3. Deras liv utanför jobbet

Och slutligen bör de beskriva sitt personliga liv. Att uttrycka dina passioner och hobbyer kan hjälpa till att bygga kontakter med människor du aldrig ens har träffat.

Exempel på bra medarbetarvideor

Låt oss nu titta på några exempel så att du förstår idén. De här videorna gör att du lär känna personen du ser på filmen. Om videon gör sitt jobb är det nu mer sannolikt att du vill arbeta med den här personen i framtiden.

Schellman

Det första exemplet på en bra medarbetarvideo kommer från amerikanska företaget Schellman.

Den här videon sätter ett ansikte på en roll som till skulle kunna uppfattas som tillknäppt och stel. Men när man ser video märker man att Ben helt klart är passionerad och kunnig inom det han gör och att han älskar sitt jobb. Man märker också att han verkar vara en sympatisk och trevlig person som man absolut inte behöver vara rädd för utan snarare en person som man ser fram emot att ha ett samtal med.

JMAK Properties

I den här videon dras du direkt in i personens verklighet genom att den inleds med en b-roll. Videon förmedlar tydligt hjälpsamhet och entusiasm. Fotograferingen i intervjustil gör att hon kan vara bekväm framför kameran.

Gör ditt företag mer mänskligt

Det är svårt att utveckla en mänsklig koppling online – och köpare är ofta skeptiska till säljarbument och erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Att se ett ansikte och höra en röst kan hjälpa.

Att bygga förtroende genom video är det snabbaste sättet att skapa kontakter.

Affärsavtal bygger på relationer, och relationer måste börja någonstans.

Medarbetarfilmer är ett användbart verktyg för att bygga relationer med dina potentiella kunder för att hjälpa dem att bli kunder.

New call-to-action